تاریخ انیمیشن
تاریخ انیمیشن
هر آنچه لازم است در مورد تاریخ انیمیشن بدانید
چرا تصورات ذهنی نباید دیده شوند؟ پاسخ به این سوال، پرده از ساخت اولین انیمیشن برمیدارد. پس ساخت فیلمها و سریالهای گوناگون، بشر به دنبال راهی برای بیان تصورات ذهنی خود بود نه صرفا بیان موضوعات موجود در جهان پیرامون، بنابراین اقدام به ساخت انیمیشن کرد. تاریخ انیمیشن در جهان به هزاران سال پیش باز میگردد و علاقه بشر به استفاده از عنصر تحرک برای بیان خواستهها قدمتی طولانی دارد.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- تاریخ انیمیشن
- تاریخ روشهای ساخت انیمیشن
- انیمیشن و پویا نمایی در عصر جدید
تاریخ انیمیشن
انیمیشن یک واژه لاتین به معنای ( متحرک شده- به حرکت درآمده) است. جایگزین فارسی این واژه، پویانمایی است. مهمترین ویزگی انیمیشن در مقایسه با فیلم و سریال، آزادی عمل انیماتور است. یعنی انیماتور با تند و کند کردن حرکات یا اغراق میتواند تصاویر شگرف و جدیدی ایجاد کند.
اولین انیمیشن ساخته شده در طی تاریخ
اولین انیمیشن در جهان در واقع کوزه سفالی پیدا شده در شهر سوخته است. بر بدنه این کوزه سفالی، تصویری از یک بز در پنج حالت مختلف است. در ابتدا بز در مقابل یک درخت ایستاده و در تصاویر بعدی جابه جا شده و از روی درخت میپرد. این مورد را میتوان به عنوان اولین انیمیشن در تاریخ ثبت کرد.
تاریخ انیمیشن مدرن
در مورد ساخت اولین انیمیشن تعدد نظرات وجود دارد، که در ادامه به آنها میپردازیم.
وینزور مک کی
بنابر نظر عدهای، اولین انیمیشن مدرن در تاریخ در سال1905 میلادی توسط وینزور مک کی ساخته شد. این انیمیشن (داستان مصور نمو کوچولو) نام داشت. در ادامه مک کی با نام مستعار سیلاس، انیمیشنهای گرتی دایناسور و رویای ریربیت فیند را نیز ساخت. او تاثیر بسیار زیادی بر هنرمندان داشت و مجموعههای انیمیت شده توسط او، تا سالیان مورد توجه والت دیزنی نیز بود و منبع الهام بسیار بزرگی برای ساخت انیمیشنهای بعدی بوده است.
جرج میلس
هنرمند فرانسوی که اولین بار در فیلمی با نام سفر به ماه، اقدام به استفاده از انیمیشن با ترکیبی مشابه استاپ موشنهای کنونی کرد. میلس با استفاده از تکنیک نگهداشتن دوربین و تغییر موضوع قاب و سپس ضبط و تکرار این کار، به عقیدهی عدهای از اولین انیمیشن در کار خود استفاده کرد.
امیل کول
این هنرمند فرانسوی، با نقاشی کردن فریم به فریم و سپس عکس گرفتن از انها و ایجاد یک اثر دو دقیقهای با حدود 700 فریم، توانست یک انیمیشن کوتاه با نام Fantasmagorie تولید کند.
تاریخ روشهای ساخت انیمیشن
دستگاهها و روشهای مختلفی برای ساخت انیمیشن مورد استفاده قرار گرفتهاند که در ادامه به بررسی و معرفی برخی از آنها میپردازیم.
تاریخ انیمیشن با روش سنتی
در این روش انیماتور با خلق هر فریم با استفاده از قلم و کاغذ اقدام به ساخت انیمیشن میکند. تعداد فریمهای هر تصویر متفاوت است. در ادامه به معروفترین روشهای ساخت انیمیشن با روش سنتی اشاره خواهیم کرد.
انیمیشن روی طلق، یکی از قدیمی ترین روشهای ساخت انیمیشن در تاریخ
در این روش طراحیها روی طلقهای مختلف اجرا و رنگآمیزی میشوند و سپس روی تصویر زمینه قرار میگیرند. یکی از معروفترین انیمیشنهای ساخته شده با این روش، آدم برفی، ساخته کمپانی دیزنی است. این انیمیشن را با انیمیشن سفید برفی و هفت کوتوله اشتباه نگیرید.
انیمیشن بدون دوربین، ارزان ترین روش در تاریخ
در اثر شستوشو فیلمهای خام و قدیمی با آب ژاول، صفحهای شفاف ایجاد میشود که میتوان با ابزارهای مختلف مثل مرکب، مداد شمعی و… روی آن نقاشی و یک انیمیشن فریم به فریم ایجاد کرد. مک لارن یکی از افرادی بود که در این زمینه تلاشهای زیادی کرد و انیمیشنهای مختلفی ساخت.
انیمیشن کات اوت
ساختن کاراکترها و نکات صحنه با استفاده از کاغذ و مقوا و… و اتصال آنها به هم، کات اوت نامیده میشود. در حالات حرفهای تر از کولاژ نیز استفاده میشود. یکی از معروفترین این انیمیشنها، لیلی حوضک اثر وجیه الله فرد مقدم است. تکنیک دیگر در روش کات اوت، استفاده از سایه است. در این روش با ساختن تصاویر مختلف از جنس مقوا و سپس نورتاباندن به آنها، انیمیشن ساخته میشود.
روتوسکوپی
این روش در تاریخ انیمیشن قدمتی طولانی دارد. در روتوسکوپی ابتدا کاراکتر زنده بر اساس فیلنامه حرکاتی انجام میدهد و در واقع نقش خود را بازی میکند. سپس تمامی این حرکات فیلمبرداری میشود و سپس با استفاده از کاراکتر انیمیشن، فیلمبرداری و طراحی مجدد انجام میشود. این تکنیک در انیمیشنهای سفیدبرفی و هفت کوتوله و پینوکیو و حتی الیس در سرزمین عجایب، توسط دیزنی مورد استفاده قرار گرفت. استفاده از این تکنیک توسط دیزنی باعث شد این کمپانی به طور ناگهانی از تمامی کمپانیهای رقیب در زمینه ساخت انیمیشن پیشی بگیرد.
انیمیشن و پویانمایی در عصر جدید
استفاده از انیمیشن و پویانمایی در زندگی روزمره نیز کاربرد بسیار زیادی دارد و از تبلیغات گرفته تا کلاسهای آموزشی این روش تاریخی مورد استفاده قرار میگیرید. امروز از روشهای مختلفی برای ساخت انیمیشن استفاده میشود.
انیمیشن میکی موس، اولین انیمیشن ساخته شده با تکنیک دو بعدی و کامپیوتری است. در ادامه روند ساخت انیمیشنهای دو بعدی دیجیتال شدت گرفت.
با پیشرفت علم، انیماتورها با نرمافزارهای نظیر ادوب فلش، اقدام به ساخت انیمیشنهای جذابتر و در مدت زمان کوتاهتری کردند. ایجاد بیش از 100 طرح و حرکت دادن ان با سرعت زیاد از جمله مزایای استفاده از روشهای دیجیتال است.
انیمیشنهای سه بعدی
انیمیشن سه بعدی یکی از بهترین روشهای ساخت شخصیتهای تخیلی است. امروزه انیمیشنهای سه بعدی بخش عظیمی از صنعت را به خود اختصاص دادهاند و سهم انیمیشن دوبعدی به نسبت در مارکت کمتر شده است.
اولین انیمیشن سه بعدی و طولانی ساخته شده در تاریخ انیمیشن، داستان اسباب بازی است که توسط کمپانیهای پیکسار و دیزنی ساخته شد. در ادامه کمپانیهای دیگر نظیر دریم ورکس، بلواسکای و… نیز به صنعت انیمیشن سه بعدی وارد شدند و رقابت شدیدی بین این غولهای دنیای انیمیشن در جریان است.
سخن اخر
اطلاع از تاریخ انیمیشن میتواند به شما دید بسیار جالبی در مورد روش کار به عنوان انیماتور بدهد. انیمیت کردن و ساخت انیمیشن کار سادهای نیست اما پیشرفت علم کمک بسیار زیادی به افزایش سرعت و ساخت انیمیشنهای با کیفیت بیشتر کرده است.
درباره احمد رضایی راد
نویسنده و فیلمساز مستند و تبلیغاتی مدرس پریمیر و افتر افکت
نوشته های بیشتر از احمد رضایی راد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.